Hur kommer det sig att jag hamnade på ett löpband med en tuff mask som ger minst 100 likes på instagram?

Under 2016, hade jag restriktioner i min träning under mer än halva året. Jag började tappa motivationen och glädjen jag känt efter min löpträning. Sen att jag på gott och ont är resultatorienterad underlättade inte när jag upplevde mig i sämre form än tidigare bättre. Jag behövde en nystart. Vem är då jag? Mitt namn är Niklas Johansson och jag är GRC-löpare sedan en tid tillbaka. Mitt stora intresse inom löpning är OCR-race och jag har bland annat varit med i VM.

14753247_10153951154787286_7243861746645951895_o.jpg

Vad gjordes det för tester och vad gav det?

Jag visste en del om aktivitus innan, jag har vänner och bekanta som varit där och sagt bra saker så endel förväntningar fanns inför besöket.

När jag kom dit gjordes laktat (mjölksyratester), löpanalys samt kontroll av min fotkadens. Det var väldigt intressant för mig att se. Jag har under tidigare år tränat med grupper och det har bland annat innefattat både löpteknik och stegfrekvens, jag var lite överraskad att min kadens låg såpass bra att jag inte behövde justera något där. Dock så gjorde en del småjusteringar i min löpteknik  att min fotnedsättning flyttades runt  10cm bakåt vilket kommer ge mig mycket bättre löpekonomi. Även om några har sagt det till mig innan så blev det väldigt uppenbart när jag såg före och efter filmerna.

Vi gjorde även VO2-max test, ett test för att bestämma min ”kondition”. Dem fick mig att kör på för att hitta min gräns.

Alla dessa pusselbitar sattes ihop och det gjordes ett träningschema baserat på mina önskningar och mål.

Genomgången av resultaten av testerna var väldigt proffsig och nogrann. Alla uttryck förklarades både på fackspråk och i lekmanna-termer.  Även om jag hade en del kunskap med mig så kändes det som att även någon som inte har grundläggande kunskaper kan komma in och få sina tester förklarde för sig och ändå förstå.

Träningsschemat kom ett par dagar innan det datum vi bestämt som startdatum. Det enda jag saknade där var en enkel förklaring av de olika intervallerna eftersom det fanns någon ny typ som jag inte sprungit innan så jag var osäker på exakt hur den skulle göras. Dock var svaret inte längre än ett mail bort.

 
Jag kände själv att jag fick kunskap om bland annat var mina pulszoner ligger, konkreta tips på vad jag kan göra för att förbättra min löpteknik...
 

Jag har svårt att komma på negativa saker om min upplevelse, det finns någon enklare sak med dokumentationen som kanske skulle kunna förbättras, och det ofantligt stora problemet att svettfläckarna syns tydligt på min tröja jag fick med mig. Men att någon liten sak i dokumenten kan göras bättre är det sämsta jag kan komma på med mitt besök så tycker jag att det säger mycket.

Vad har det gett mig?

Jag kan inte säga annat än att jag är väldigt nöjd vad detta gett mig hittills. När jag sprang göteborgsvarvet en bit in i träningsprogrammet så slog jag mitt tidigare personliga rekord med nästan två minuter men inte bara det, min snittpuls låg väldigt mycket lägre.

Jag tänker inte ljuga och säga att varje pass numera är roligt och att jag njuter, men det bad jag inte heller om. Jag bad om ett tufft träningsschema och jag fick det. Fast å andra sidan har det verkligen gett mig det jag velat. Både att jag fått se resultat och att jag kan njuta på mina distanspass igen. Till detta kan tilläggas att jag har fått stifta bekantskap med en hel del nya intervallformer.

Kan jag rekomendera det och till vem?

Kan jag rekomendera Aktivitus löpartester och träningsprogram? Verkligen!  Jag tror de flesta skulle kunna dra nytta av det. Men främst rekomendera jag det till en löpare som redan kommit igång och antingen vill kunna ha passen strukturerade och klara, vill ha en nytändning eller har ett speciellt mål att träna inför.

Jag kände själv att jag fick kunskap om bland annat var mina pulszoner ligger, konkreta tips på vad jag kan göra för att förbättra min löpteknik  och och att jag även nu kan få svart på vitt om min träning gett mig det jag vill, både vid mitt återbesök när jag kan jämföra mina testresultat och vid nästa lopp.

Comment